Vad är internet?

Är det helt enkelt gratis (demokratiserad om ni så vill) distribution av information?

Uppdaterad

En mer teknisk definition hittar vi hos Google (tack @cdaven)

Googles egen (och vårt samlade medvetandes?) definition hittar vi här: svenska, engelska (tack @PeterRosdahl) :)

Men frågan kvarstår: vad är den underliggande drivande kraften bakom internet, är det möjligheten till att distribuera information gratis (tid och eknomiska hinder har övervunnits) eller är det något annat där bakom, djupare?

 • Robin

  Jadu. Låt oss säga såhär: Det finns lika många svar som människor =)
  Beror helt och hållet på från vilken vetenskaplig tradition som du närmar dig ämnet.
  Men jag ska inte vara tråkig och rabbla upp vad jag anser.

  Ta en titt på denna föreläsning istället. Finns fler intressanta föredrag på TED som kan ge dig inspiration.

  http://www.ted.com/talks/st...

 • Robin

  Såg att jag replyade på fel precis. Ber om ursäkt för det.
  Min kommentar var givetvis på din fråga om vad Internet är.

  Skulle vilja göra ett tillägg och säga att det går att rent tekniskt säga vad Internet är: http://www.youtube.com/watc... - samt vad det har varit och gjort. Vad som vi däremot inte kan säga just nu utan att få perspektiv på det är vad Internet gör, vad meningen är med det och vilka de mer djupa fundamentala byggstenarna är...

 • En teknisk definition är möjlig, och vi kan självklart se vilka förändringar internet har fört med sig. Vad vi dock inte kan se är de underliggande orsakerna till dessa förändringar.

  Kanske är det från ett marknadsperspektiv man ska närma sig det, att det är en teknik som medför kommunikation till en marginalkostnad nära noll. Är det där vi hittar själva motorn bakom allt som händer nu i form av sociala nätverk, bloggar och en allmän digitalisering?

  Allt som internet gör bottnar ju i något slags nya grundpremisser som kommit med detsamma. Går kanske alla internets konsekvenser att härleda tillbaka till gratis distribution? Det vore fantastiskt bekvämt att ha något att utgå ifrån då man ska analysera konsekvenserna av en digitalisering samt för att sia in i framtiden, även om det självklart innebär en hårt beskuren bild av densamma.

 • Helt klart så, medveten om att frågeställningen är lite vag :)

  Vad jag är ute efter är nog att definiera det i en affärskontext, och där kommer jag nog gå på linjen att det helt enkelt innebär fri distribution för att kunna göra det hanterbart.

  Den egentliga frågan jag ställer mig är ju hur har internet påverkat tidningarna och där kommer en drös olika aktörer och konsekvenser in, så jag söker det som sammanbinder dessa konsekvenser och ligger till grund för den medieevolution vi ser. Dock extremt svårt att motivera ett vetenskapligt skäl till att gå på just denna linje.

  Tack för videon, är stort TED fan =)

 • I min iver att förstå internets impact på tidningsbranschen behöver jag en tydlig definition av hur omgivningen faktiskt förändrats, är det bara distributionen eller missar jag något?

blog comments powered by Disqus